הכירו את פרופ' אריק שמיר
- גיא פרידלנדר
- 1 ביוני 2022
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 16 באפר׳
אודות:
במקור מירושלים והיום גר במבשרת ציון, נשוי + 3. את שלושת התארים הראשונים עשה באוניברסיטה העברית ואת הפוסט-דוקטורט באוניברסיטת טקסס, מיד לאחר מכן הצטרף לבית הספר אפי ארזי באוניברסיטת רייכמן ועד לפני שנה כיהן כדיקן.
אוהב לטייל, אומנות ואוכל טוב.
לאחרונה, קיבל פרס על היותו חוקר מצטיין באוניברסיטת רייכמן ביחד עם פרופ׳ רות פלדמן (פסיכולוגיה). לפני שנתיים הוחלט לחלק פרסים כאלו ברמת האוניברסיטה על עבודה לאורך שנים: על פרסומים, ציטוטים, האימפקט של המחקר ועוד.
תחום המחקר - גרפיקה וראייה ממוחשבת
בשנים האחרונות חלה מהפכה בתחום זה בעקבות כניסתם של רשתות נוירונים ולמידה חישובית, לכן היום עוסק בעיקר ב-AI אבל בשאלות הקשורות לגרפיקה וראייה ממוחשבת.
גרפיקה ממוחשבת הוא תחום מחקר שעיסוקו כיצד לשמור, ליצור, לערוך ולעבד מדיה מסוגים שונים. במחקר שלו מדיה היא כמעט תמיד ויזואלית וכוללת תמונות, סרטים, סאונד, אנימציות, מודלים תלת ממדיים וכדומה.
מדוע בחרת להמשיך באקדמיה?
״אני מאוד אוהב ללמוד (כל דבר). בתיכון אהבתי מאוד מקצועות הומניים כמו ספרות, היסטוריה ופילוסופיה אפילו שלמדתי מתמטיקה ופיסיקה. האקדמיה מאפשרת לי להמשיך ללמוד ולחקור במשך כל חיי. באקדמיה אתה חוקר ומתעסק בדברים שמעניינים אותך רוב הזמן. המסלול הזה לא קל אבל מאוד מספק. במשך השנים למדתי שאני מאוד נהנה גם מעבודה ביחד עם אנשים צעירים: הסטודנטים ״נשארים״ באותה שכבת גיל מלאי מוטיבציה ורצון ללמוד ולהצליח.
תחום המחקר שלי הוא מאוד אפליקטיבי וזה איפשר לי גם למצוא שיתופי פעולה עם התעשיה לאורך השנים. ייעצתי בין היתר לחברות כמו דיסני, נאס״א וחברות סטארט אפ רבות״.
אילו קורסים אתה מעביר?
גרפיקה ממוחשבת ולמידה חישובית.
גרפיקה – באוניברסיטת רייכמן הקורס הינו חובה כי הוא מאפשר להציג לסטודנטים את השימוש המעשי בנושאים המתמטיים שהוא רכש בשנה א׳ (אינפי, לינארית ועוד).
למרות שהנושאים הללו הם הבסיס לתיאוריה של מדעי המחשב ומשתמשים בהם הרבה בתארים מתקדמים, כמעט ולא פוגשים אותם בתואר ראשון לאחר שנה א׳. בקורס בגרפיקה, הסטודנטים רואים איך משתמשים בפונקציות, מטריצות, נגזרות ועוד בשביל נושא ויזואלי ומעשי כמו גרפיקה.
למידה חישובית – שנכנס כקורס חובה בשנים האחרונות דומה לגרפיקה בכך שגם בו יש שימוש נרחב באינפי ואלגברה, אבל היום לדעתי הוא אחד הקורסים החשובים לכל תלמידי מדעי המחשב אולי אפילו כמו אלגוריתמים.
מדוע אוניברסיטת רייכמן?
״הסיבה המקורית שהגעתי לפה הייתה תחושה שהמקום הוא כמו סטארט אפ אקדמי. באופן כללי האווירה באוניברסיטת רייכמן הייתה מאז ומתמיד שאנחנו עושים דברים אחרת ורוצים לעשות דברים טוב יותר.
כולם, החל מהמנהלה דרך המזכירויות והטיפול בסטודנטים, הסטודנטים עצמם והמרצים, לכולם יש את התחושה שהם רוצים לקדם את המקום ברוח יזמית. באופן אישי הרגשתי שאם אני רוצה לעשות דברים חדשים, מקום כזה ייתן לי לעשות אותם. גם כשהייתי דיקן פתחתי (בעזרתם של רבים) מספר תוכניות חדשות כמו תכנית המצטיינים, שת״פ עם התעשייה ותואר שני בלמידה חישובית (וכמובן היה לי גם מזל שתכנית הדוקטורט נפתחה בזמני). בכל דבר חדש שרציתי לעשות המערכת מאוד תמכה בי ואני שמח שבחרתי את מה שבחרתי.
המחלקה שלנו בבית הספר אפי ארזי יוצאת דופן לדעתי. האווירה, הפרגון, החברות והעזרה הם מאוד מיוחדים. ישנם מקומות באקדמיה שיש בהם תככים ופוליטיקה והתמזל מזלנו לעבוד בבית ספר מיוחד שאינו כזה.״
טיפ אישי לסטודנטים
חוץ מהעובדה שגם הוא מזכיר שכדאי להתרכז במהלך התואר בלימודים ולא בעבודה, אריק ממליץ לשמור על ראש פתוח ולנסות להפיק מהלימודים גם בכיוונים נוספים כמו קורסי בחירה כלליים והשתתפות במועדונים שונים.
לבסוף הוא מוסיף: ״יש לי עצה ממש טובה: תקראו ספרים. לא חשוב אם זה ספרי שירה או רומנטיקה או מתח, הדור שלכם לא קורא מספיק, הוא כמעט איבד את היכולת. כדאי לקרוא בכל נושא, לא רק מדעי המחשב״.
מאמר שפרסמת לאחרונה?
ב״תקופה הישנה״, לפני רשתות נוירונים, הוא פיתח יחד עם השותף שלו פרופ׳ שי אבידן (אונ׳ תל אביב) אלגוריתם seam-carving שהפך לחלק מאדובי פוטושופ לשינוי גודל תמונה באופן מודע לתוכן. קישור
מאמר עדכני יותר משתמש ברשתות נוירונים, ונקרא Clipasso, נעשה לאחרונה בשיתוף עם יעל וינקר (דוקטורנטת מאוניברסיטת תל אביב) וחוקרים נוספים. בדומה ל-DALL-E2, המאמר משתמש ברשת נויירונים שנקראת CLIP שמאפשרת למפות תמונות וטקסט לאותו מרחב סמנטי. Clipasso מאפשרת ליצר אבסטרקציה בקוים של אובייקטים בתמונה בדומה למה שפיקאסו היה עושה (ומשם השם). קישור
דבר נוסף שתרצה להוסיף?
״אפשר לקחת בתואר הראשון קורס בו אתה עושה פרויקט מודרך תחת איש סגל שמעניין אותך תחום המחקר שלו. לצערי, סטודנטים לא מכירים את זה כל כך. סטודנטים שחושבים להמשיך לתארים מתקדמים יכולים לקבל כך טעימה במה זה מחקר במדעי המחשב״
Comments