top of page

Stablecoins

עודכן: 16 באפר׳

אז איך הגענו עד הלום? 

ב 2009, שנה אחרי המשבר הכלכלי הקשה הסאב-פריים (מקרי?), הושק לראשונה הביטקויין. כמה שנים לאחר מכן ב 2015 האיתריום. ב2017, החל לו גל מתפרץ של פרויקטים חדשניים של כלכלה מבוזרת (DeFi) שכוללים הרבה מעבר להחזקה ומסחר במטבעות בלבד. היום במרחב הקריפטוגרפי כבר אפשר לקחת ולתת הלוואות, לרכוש ביטוח וכמעט כל דבר שהכלכלה המרוכזת היום מאפשרת. כל זאת מבלי להסתמך על מתווכים כגון ברוקרים, בורסות או בנקים, באמצעות חוזים חכמים שרצים על הבלוקצ'יין (פיסות קוד שרצות באופן מבוזר ואוטומטי בהתאם לתנאים מוגדרים מראש). זה מספק נגישות ומהירות, עמלות נמוכות וריביות גבוהות, ביטחון, שקיפות ואוטונומיה בהשוואה למערכת הפיננסית המרוכזת הרשמית.

המפתחים שלוקחים חלק בפרויקטים האלה הבינו את הבעייתיות בתנודתיות של המטבעות הנוכחים ולשם כך יצרו מטבעות יציבים המשמשים כגשר בין הכלכלה המרכזית למבוזרת, ומאפשרים להחזיק את כספנו במרחב הקריפטוגרפי ולהנות מכל ההטבות שבכך, ללא הסיכון של תנודתיות הערך. המטבעות הללו חוו גל אימוץ מסיבי בקיץ של 2020 (שוב לאחר משבר כלכלי..).

 

במהות, מטבעות יציבים הם מטבעות קריפטוגרפים ללא התנודתיות. הם תת קבוצה של מטבעות קריפטוגרפים שנועדו לשמור על מחיר יציב לאורך זמן, צמוד לנכס רזרבה "יציב" כמו דולר אמריקאי, יורו או זהב. הם שואפים להציע את כל היתרונות של קריפטו תוך ניסיון למנוע תנודתיות של מטבעות קריפטו לא מקושרים כמו ביטקויין, מה שהפך את הקריפטו לפחות מתאימות לעסקאות ואנשים. הם מגשרים על הפער בין מטבעות מבוזרים למטבעות קריפטוגרפים בכך שהם משמשים כאמצעי חליפין, ומאפשרים לאנשים לשמור את כספם במרחב הקריפטוגרפי ולהנות מכל היתרונות שבכך, מבלי להיות מודאגים שהוא יאבד מערכו.

Tether (USDT) – הוא המטבע הבולט והותיק ביותר, והוא המטבע הקריפטו השלישי בגודלו אחרי הביטקויין והאיתריום בגודל שוק של 66 מיליארד דולר! 

 

 

רגע מה? אבל איך הם בכלל נשארים יציבים?

לשם כך משתמשים במספר מנגנונים שונים כאשר שתי השיטות הנפוצות ביותר הן שמירה על מאגר נכסי רזרבה כבטוחה, ושימוש בנוסחה אלגוריתמית לשליטה באספקת מטבע. ועכשיו בעברית?

מאגר רזרבות כבטוחה בהפשטה אומר שעל כל מטבע שהם יוצרים הם שמים דולר/יורו/מטבע קריפטוגרפי אחר בצד ״בכספת״, ועל כל מטבע שמומר חזרה הם מוחקים מטבע קריפטוגרפי.

כך בתאוריה מייצרים מצב שיהיה אפשר להחזיר לכולם את הכסף שלהם כשירצו. אגב, זה נגיד לא קורה בבנקים מרכזיים היום – הם מחויבים לשמור רק על אחוז מאוד נמוך מהכסף כפיזי.

TerraUSD (UST) הוא מטבע מוכר שמגובה ברזרבות דולרים. 

MakerDAO's Dai (DAI) הוא מטבע מוכר שמגובה במטבעות קריפטוגרפים אחרים.

ואם נפשט את האלגוריתמים בהם משתמשים לייצוב הערך, המטרה היא בגדול מניפולציה על אספקת המטבעות. אפשר להקביל את זה להדפסה של כסף חדש כשרוצים להוריד ערך, ושריפה/מחיקה כשרוצים להעלות את הערך. זה יותר מסובך מזה, אבל זה מספיק כדי להבין.

 

חשוב לשים לב שלצד כל היתרונות ישנם כמה סיכונים פוטנציאליים:

- יש ספקות לגבי מהימנות רזרבות הביטחונות וכרגע הם לא מחויבים לעבור ביקורת ולהוכיח את זה, מה שדורש אמון מצידנו ועשוי להשפיע על המחיר (בסופו של דבר מטבע שווה מה שאנשים מאמינים שהוא שווה). דוגמה לכך היא Terra USD שאיבד את ההצמדה שלו לפני כשנה כאשר היו שמועות וספקות על הביטחונות.

- הרגולציה עדיין לא ברורה בנושא וקשה לדעת איך חקיקה תשפיע על הכל.

- הם חשופים לסיכוני מטבעות קריפטוגרפים רגילים כמו הונאה וגניבה. (למתעניינים תקראו קצת על האירוע של FTX שהתרחש לאחרונה). 

 

לסיום, אם מסקרן אותך כל העולם הזה אבל מרגיש לך מסובך וגדול מידי להתחיל, אני ממליץ בחום על ערוץ היוטיוב של Whiteboardcrypto. זה מקום מקסים להתחיל בו ולבנות בסיס ואוצר מילים. כמובן יש גם את מועדון הקריפטו פה באוניברסיטה, ואת הקורס בחירה בבלוקצ׳יין ומטבעות מבוזרים של ד״ר טל מורן.

Comments


bottom of page